December 9, 2015, 10:05 am

Energiezuinig bouwen: goed voor milieu én portemonnee

De energienormen voor nieuwbouw zijn niet van de poes: nieuwe woningen moeten van de Vlaamse overheid voldoen aan het E-peil E60, wat bouwheren verplicht te investeren in isolatie en allerhande energiezuinige maatregelen. Wie het slim aanpakt, kan heel wat besparen op zijn energierekening:

Isolatie: alfa en omega voor de energiezuinige woning

Thermische isolatie is de eerste én belangrijkste stap op weg naar een energiezuinige woning. U kunt er tot de helft verwarmingskosten mee uitsparen.

De meest courante materialen zijn glaswol, rotswol, cellenglas en polystyreenschuim. Die worden in meerdere lagen in de spouwen aangebracht. Hoe dikker de laag, hoe beter het resultaat. Laten we alvast een misverstand de wereld uithelpen: u kunt uw woning niet te veel isoleren. Zogeheten ‘overisolatie’ bestaat simpelweg niet.

Denk er ook aan dat isolatie moeilijk achteraf toe te voegen is. Bouwt u een nieuwe woning, dan is het nu het moment. Investeer dus in goeie isolatie en vergeet, naast de buitenmuren, ook de vloer en het dak niet. Want ook via die weg gaat heel wat warmte verloren.

Ramen: PVC in combinatie met hoogrendementsglas

Nog een typisch ‘zwakke’ plek in vele huizen is het raamwerk. Dat moet volledig luchtdicht zijn en de warmte goed vasthouden. PVC ramen en hoogrendementsglas geven het beste resultaat. Denk er ook aan: hoe groter het raamoppervlak, hoe meer warmteverlies. Ook de oriëntatie van de ramen speelt een rol bij de EPB-berekening. Uw energiedeskundige maakt een berekening voor uw specifiek ontwerp en bekijkt samen met u welke maatregelen kunnen worden genomen.

Duurzame verwarming en sanitair warm water

De belangrijkste energiepost in een woning is de verwarming en warm water (50 tot 75% van het huishoudelijk energieverbruik). Kies dus voor een zuinige energiebron: aardgas of stookolie zijn te verkiezen boven elektriciteit. Nóg beter is een duurzame installatie, zoals een warmtepomp of een zonne-installatie. U voorziet dan zelf (volledig of gedeeltelijk) in uw eigen energie. De aanvankelijke meerkosten betalen zich op termijn volledig terug.

Energiezuinig bouwen met een sleutel-op-de-deurfirma

Bent u niet echt thuis in bouwmaterialen en isolatietechnieken, maar wilt u wel graag een woning die uitblinkt in energiezuinigheid? Laat uw droomhuis dan bouwen door een betrouwbare sleutel-op-de-deurfirma die ervaring heeft in energiezuinig bouwen. Dat heeft als voordeel dat u van begin tot het einde van uw bouwproject wordt begeleid door een energiedeskundige. Die kijkt niet enkel naar de wetgeving, maar ook naar uw persoonlijke wensen en budget.

Woningen, appartementen en bouwgronden te koop Algemeen contactformulier