December 9, 2015, 7:34 am

De verschillen tussen traditioneel metselen, prefab of systeembouw

Traditioneel metselwerk, houtskeletbouw, staalstructuur of prefab betonstructuren. Bouwmethodes zijn er bij de vleet. Maar wat zijn de verschillen en de voor- en nadelen? En hoe kies je de bouwmethode die best bij je past? We maken het je gemakkelijk en zetten de verschillende bouwmethodes op een rijtje. Met de pro’s en contra’s.

Traditioneel metselen

De naam zegt het zelf al. Traditioneel metselwerk is van oudsher de meest gebruikte bouwmethode. Een metselaar combineert bakstenen en mortel en bouwt ter plaatse alle muren. Steen na steen.

Voor onzichtbare dragende muren zijn grote snelbouwstenen de meest gebruikte oplossing. Voor zichtbare binnen- of buitenmuren en gevels zijn de mogelijkheden legio. Afhankelijk van de stijl kies je passende bakstenen, een patroon of legverband, en een voegmethode.

Voordelen metselen

Nadelen metselen

Systeembouw

Systeembouw, betonbouw of prefab bouwen: eigenlijk zijn het verschillende termen voor een gelijkaardig proces. Systeembouw combineert traditioneel vakmanschap met kant-en-klare bouwelementen. De meest essentiële onderdelen van een woning worden op maat gemaakt in een productiehal, vervoerd en door een gespecialiseerd team ter plaatse gemonteerd.

Een echte prefabwoning bestaat haast volledig uit voorbereide elementen. Systeembouw maakt de combinatie tussen traditioneel metselwerk en afgewerkte onderdelen.

Voordelen systeembouw

Nadelen systeembouw

Houtskeletbouw

Houtskeletbouw is een droom voor schrijnwerkers. Bij een woning in houtskelet vormen houten balken en stijlen de ruggengraat van het huis. De ruimte tussen de balken wordt opgevuld met isolatie en afgewerkt met platen.

Een woning in houtskelet is na oplevering niet te onderscheiden van een traditionele woning. Voor de afwerking van de binnenmuren en gevels heb je de vrije keuze uit heel wat materialen. Ook baksteen.

Voordelen houtskeletbouw

Nadelen houtskeletbouw

Staalstructuur

Bouwen met staal wordt vaak toegepast in de industrie. Voor grote oppervlaktes en open magazijnruimtes is het vaak de meest efficiënte manier van bouwen. Ook woningen in staalstructuur zijn mogelijk, al zijn er een aantal hindernissen zoals energiezuinig bouwen en akoestiek.

De techniek is eenvoudig: een stalen frame vormt de basis van de woning. Die wordt aangekleed met betonnen of metalen panelen. Woningen in staalstructuur hebben een specifieke industriële uitstraling.

Voordelen staalstructuur

Nadelen staalstructuur

Woningen, appartementen en bouwgronden te koop Algemeen contactformulier