Creëer ruimte in een compacte woning

Compact wonen is de nieuwe norm. De duurdere bouwgronden en strengere energie-eisen maken bouwen kostelijker, waardoor we kleiner bouwen om die kosten te compenseren. Maar kleiner betekent niet noodzakelijk minder comfortabel. Met enkele tips & tricks creëer je toch een ruimtelijk gevoel.

Wonen op 75 tot 90m² is vandaag de regel voor nieuwbouwappartementen. Nieuwe woningen zijn niet veel groter. In de ons omringende landen kan het nog compacter: in Parijs of Amsterdam vind je woningen van om en bij de 40m². Toch slagen de bewoners erin een volledig woonprogramma op die oppervlakte in te richten. Met onze woningen van net geen 100m² wonen we dus in een zee van ruimte en dat kunnen ze ook uitstralen met enkele kleine interieurtips:

  • Gebruik lichte kleuren
  • Speel met verlichting
  • Spiegeltje, spiegeltje …
  • Eén materiaal
  • Opbergruimte
  • Eén wand voor de keuken
  • Een luchtige woonkamer
  • Uniformiteit

Gebruik lichte kleuren

Heldere, lichte tinten reflecteren het daglicht optimaal. Ze geven een kleine ruimte toch een open gevoel. Kleuren combineren kan, maar beperk je tot twee kleuren. De vloer is best het donkerst en het plafond het lichtst.

Speel met verlichting

Stelregel nummer één is maximaal daglicht binnenhalen. Maar ook kunstverlichting kan een rol spelen in de ruimtebeleving. Met indirecte verlichting die je in de hoeken en de meest donkere plekjes plaatst, vergroot je de ruimte visueel.

Spiegeltje, spiegeltje …

Niet geschikt voor iedere ruimte, maar in een badkamer of inkomhal met vestiairekast verricht een grote spiegel wonderen. Hij verruimt de kamer en weerkaatst het licht.

Eén materiaal

Nog in de badkamer kan het slim zijn de muren en vloeren in één materiaal af te werken. Trek het materiaal ook door in de douche, boven de wastafel … En natuurlijk kies je nu ook voor een lichte kleur.

Opbergruimte

Benut verloren hoeken, nissen of de zone onder de trap optimaal om opbergruimte te creëren. Die heb je nooit genoeg. Kies daarbij voor lades in plaats van opendraaiende deuren. In lades heb je meer overzicht en kun je meer kwijt.

Eén wand voor de keuken

De beste optie om de plaats in een kleine keuken optimaal te benutten is een kastenwand in één rechte lijn. Dat hoeft niet saai te zijn. Wanneer je speelt met indirect licht of een schuifwand kun je de keukenwand extra in de kijker zetten

Een luchtige woonkamer

De woonkamer zal doorgaans de grootste ruimte in de woning zijn. Maar dan nog spring je er best verstandig mee om. Vermijd kleine elementen in de ruimte, zo breng je rust. Duw meubels en kasten niet tegen de muren, maar houd ze 10cm van de wanden verwijderd. Zet meubels zeker niet voor het raam, zo blokkeer je daglicht.

Uniformiteit

Steel ruimte van andere ruimtes door bijvoorbeeld de vloerafwerking in meerdere kamers door te trekken. Zo creëer je de illusie dat de ruimte nog wat doorloopt. Hetzelfde gevoel wek je op door met een doorkijk in de muur te werken. Dat kan bijvoorbeeld al een glazen deur zijn.

Compacte woning