December 9, 2015, 8:52 am

Charter der Woningbouwers

Een eigen woning bouwen is een ingrijpende mijlpaal in een mensenleven. Vandaar dat het erg belangrijk is dat dit proces verloopt volgens de regels van de kunst. De kandidaat-bouwers die beroep doen op een lid van het Charter krijgen de garantie dat ze met een vakbekwame en betrouwbare onderneming in zee gaan.

De aannemers die een nieuwe woning of appartement bouwen, weten zeer goed dat de koper hierbij wettelijk beschermd wordt door de bepalingen van de zogenaamde wet Breyne. En toch zijn er nog steeds bedrijven die deze wettelijke bescherming van de koper niet toepassen, met soms dramatische gevolgen voor de bouwheer. De bouwsector is niet gelukkig met deze situatie, want de bedrijven die de wet Breyne niet naleven doen aan oneerlijke concurrentie t.o.v. de bonafide bouwbedrijven die wel correct handelen, en ze zadelen de sector op met een slechte reputatie. Vandaar dat de sector een eigen kwaliteitslabel heeft opgericht – het Charter der Woningbouwers – waarbij de leden zich uitdrukkelijk engageren om de rechten van de bouwheer na te leven.

Wat zijn de voordelen voor een kandidaat-bouwheer om met een lid van het Charter te bouwen?

De bouwheren die beroep doen op een lid van het Charter krijgen de garantie dat ze met een vakbekwame en betrouwbare onderneming in zee gaan. Immers, om lid te mogen worden moeten de bouwbedrijven aan een aantal voorwaarden voldoen.

De beschermende bepalingen van de wet Breyne zullen al op voorhand mogelijke problemen verhelpen of minimaliseren (bijv. beperking van de voorschotregeling) alsook mogelijke klachten tijdens of na het bouwproces gemakkelijker detecteren en helpen oplossen (bijv. dubbele oplevering, vrijgave waarborg, bemiddeling).

Vandaar dat de aannemer in wiens contract uitdrukkelijk de bepalingen van de wet Breyne staan vermeld, er extra over zal waken om het bouwproces correct uit te voeren. De klant heeft er dus alle belang bij om scheep te gaan met een lid van het Charter.

Bron: Federatie van Algemene Bouwaannemers (FABA)
Meer infohttp://www.charterwoningbouw.be

Woningen, appartementen en bouwgronden te koop Algemeen contactformulier