Bouwen voor de volgende generatie

Als je vandaag bouwt, dan wil je een degelijk huis waar het gezond, duurzaam en comfortabel wonen is. Een woning die jaar na jaar haar waarde en kwaliteit behoudt om door te geven aan de volgende generaties, dat is de droom van elke kandidaat-bouwer. Ben jij klaar om te bouwen voor de toekomst?

Vier concrete tips om duurzaam te bouwen

1.    Locatie

Denk goed na over de locatie van je woning. Het bepaalt niet alleen de waarde van je thuis, maar ook een beetje je toekomst: waar je woont heeft een grote impact op je levenswijze. Stel jezelf daarom volgende vragen voor je een woning koopt:

 • Kies je een stadscentrum met alle voorzieningen zoals scholen en winkels op wandelafstand?
 • Of woon je liever in een rustige buurt en gebruik je vooral de auto?
 • Hoeveel wil je dagelijks pendelen van en naar het werk? Dit kan het verschil maken, het bepaalt namelijk de tijd die je spendeert met familie en vrienden.
 • Kijk ook eens naar de buurt voor je een woning koopt. Zal je je er comfortabel en veilig voelen? Doe wat research en sla een babbeltje met de buren of rijd even door de straten om een indruk van de wijk te krijgen.
 • Hoe zit het met de oriëntatie van de woning? Een goede oriëntatie is een belangrijke factor bij het berekenen van de energieprestaties van je woning, met een standaardisolatie kan het al snel 10 tot 30 % verschil uitmaken op je energiefactuur. 

2.    Energie

Energiezuinigheid is essentieel voor een duurzame woning. De nieuwste woningen voldoen al aan de BEN (Bijna-EnergieNeutraal)-norm en gaan soms nog een stapje verder dan wat de wet oplegt. Ze verbruiken erg weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water en halen die energie vooral uit hernieuwbare, groene bronnen.

Wat zijn de voordelen van BEN-bouwen?

 • Beter wooncomfort door minder warmteverlies en minder tocht
 • Zeer lage energiefactuur
 • Minder afhankelijk van fossiele brandstoffen
 • Je helpt de klimaatverandering tegen te gaan
 • Je woning is op energetisch vlak het neusje van de zalm, dit vertaalt zich in een meerwaarde van je eigendom

Extra investeringen in energiebesparende maatregelen betalen zichzelf terug. Voor BEN-woningen krijg je bovendien premies die in totaal kunnen oplopen tot meer dan 10.000 euro. Zo kan je vijf jaar lang tot 100 % korting krijgen op de onroerende voorheffing en bieden enkele banken een voordelig BEN-krediet. Meer weten over deze financiële steuntjes in de rug?  

3.    Materiaalgebruik

Duurzaam materiaalgebruik wordt steeds belangrijker. Door efficiënter om te gaan met bouwmaterialen en energiegebruik, streven bouwbedrijven naar een minimale milieubelasting.

De variatie in bouwmaterialen is enorm, hier vind je enkele principes die je kunnen helpen bij je keuze:

 • Kies voor hernieuwbare materialen. Bouwmaterialen die bestaan uit (quasi) onuitputtelijke basisgrondstoffen met geen of weinig chemische toevoegstoffen, hebben een lage impact op het milieu en hebben geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid.
 • Kijk naar het label voor gezonde en milieuverantwoorde bouwmaterialen. Dit getuigt dat bedrijven een bewezen expertise hebben rond alle aspecten van bio-ecologisch bouwen en dus ook kennis hebben over duurzame materialen.
 • Kies voor gerecycleerde materialen of hergebruik. De mogelijkheden zijn eindeloos, de populairste recuperatiematerialen zijn allerlei soorten steen, hout, metaal ... en het doel is deze zo lang mogelijk in omloop te houden. 

4.    Watergebruik

Waterbewust bouwen krijgt steeds meer aandacht. Leidingwater is kostbaar, dus moet je er zuinig mee omspringen. Zonder aan comfort in te boeten, kan je tientallen liters water per dag besparen. Je moet verschillende keuzes maken over hoe je omspringt met drink-, regen- en afvalwater.

 • Gebruik waar mogelijk regenwater. Een Belgisch gezin verbruikt gemiddeld 120 liter water per persoon per dag, het grootste deel daarvan gaat naar het spoelen van het toilet en voor de dagelijkse douche of bad. Regenwater is hier een goed alternatief voor het kostbare drinkwater. Het belast het milieu niet en het is gratis. Investeer desnoods in een degelijke zuivering van je afvalwater.
 • Bij nieuwbouw is het verplicht om regen- en afvalwater te scheiden. Je moet zorgen dat het afvalwater apart in de riolering geloosd wordt en het regenwater moet afgekoppeld zijn van de riolering. Is het niet mogelijk om het regenwater te hergebruiken, te laten infiltreren in de grond of tijdelijk op te slaan, dan mag het ook geloosd worden in de regenwaterafvoer van het gescheiden rioleringsstelsel.
 • Nieuwbouwwoningen moeten ook beschikken over een regenwaterput.

Huis van de toekomst

Je eigen woning bouwen is een belangrijke en duurzame investering die je meestal maar één keer in je leven doet. Zorg voor een thuis dat zowel op ecologisch als op sociaal vlak duurzaam is. Kies voor een bouwsysteem dat voor iedereen toegankelijk is en waarbij de kwaliteit op lange termijn gegarandeerd blijft. Het huis van de toekomst is geen futuristisch hightech-bouwwerk, maar vooral een slimme woning om je tijd in je huis zo aangenaam, comfortabel en veilig mogelijk te maken. 

Benieuwd hoe wij meebouwen aan jouw toekomst? Maak een vrijblijvende afspraak of vind inspiratie in ons aanbod nieuwbouwprojecten.