Bewoners nieuwbouwproject Ombeekhof krijgen tips voor klimaatvriendelijke voortuin

Bewoners nieuwbouwproject Ombeekhof krijgen tips voor klimaatvriendelijke voortuin

29 maart 2021

De toekomstige bewoners van ons nieuwbouwproject Ombeekhof in Sint-Amandsberg, nabij Gent, hebben onlangs bezoek gekregen van heuse ‘tuincoaches’. Die gaven hen concrete tips om hun voortuin zo klimaatvriendelijk mogelijk te maken. Denk maar aan diervriendelijke hagen en het aanplanten van alleen inheemse boomsoorten. “Wie duurzaam wil bouwen, moet effectief verder kijken dan de woning zelf en ook alles rondom vastpakken”, aldus Laura Delrue, onze projectontwikkelaar voor Ombeekhof. Het opmerkelijke initiatief lokte meteen ook heel wat persaandacht.

Dat ons project in Sint-Amandsberg zoveel journalisten aantrok, zegt eigenlijk alles: wij Belgen weten al heel veel over duurzaam bouwen, maar een klimaatvriendelijke buitenruimte aanleggen: dát is nog nieuw en dus ook nieuws voor het merendeel onder ons.

Project Ombeekhof in Sint-Amands. Geen opritten, geen verharde voortuin. Door met drie volwaardige bouwlagen te werken, beperken we de verharde oppervlakte tot 66 vierkante meter per perceel. Zo blijft meer dan 70 procent onverhard en dus waterdoorlatend.

Project Avelgemstraat in Zwevegem. Regenwater vangen we op in een spaarbekken, waarna het water aan een rustig tempo kan in de bodem kan infiltreren.

Nog te vaak denken we dat ecologisch, klimaatvriendelijk of energieneutraal bouwen, zich vooral tussen de muren van ons huis afspeelt. “En dat klopt voor een stuk”, zegt Laura Delrue, projectontwikkelaar van Groep Huyzentruyt. “Ombeekhof is alvast een goed voorbeeld van duurzaam bouwen. En niet alleen op het vlak van materiaalgebruik. Zo hebben wij bewust in de hoogte gebouwd, met drie bouwlagen per huis. De vloerplaat van elk van de negen woningen is niet groter dan 66 vierkante meter. Op die manier blijft meer dan 70 procent van elk perceel onbebouwd én onverhard. De toekomstige bewoners zullen op vraag van de stad parkeren op de openbare weg. Er is dus ook geen garage in de huizen, wat een verharde oprit overbodig maakt. Alle huizen zijn wel vlot bereikbaar via een kruiwagenpad aan de achterkant.”


-- Binnenkort lanceren we een nieuw project in Sint-Amandsberg. Schrijf je hier in op de wachtlijst --


Maar bouwers die kiezen voor duurzaam, trekken die lijn ook best door naar hun tuin, weet Laura. De journalisten die onlangs naar Ombeekhof afzakten, hoorden alvast hoe de eigenaars van de 9 bijna-energieneutrale woningen tal van bruikbare tips kregen van heuse ‘tuincoaches’ die de Stad Gent ter beschikking stelde. Ze gaven onder meer aan welke planten het beste water laten insijpelen, Met welke hagen en struiken je vogels het grootste plezier doet, of nog: welke beplanting ideaal gedijt in deze streek, en met andere woorden geen kostbaar extra water nodig heeft.

Buitenaanleg op de laatste plaats, ook budgettair

De buitenaanleg is vaak de laatste zorg van toekomstige eigenaars. Ook budgettair komt de buitenaanleg meer dan eens op de laatste plaats: eerst binnenin knus, buiten kan later nog. Laura vindt de campagne vanuit de stad Gent en de provincie Oost-Vlaanderen dan ook een goede zaak: “Meer kennis is nodig, zowel bij wie een afgewerkte woning koopt, als bij wie zelf bouwt of renoveert. De overheid legt regels op, maar bij eigenaars is er nog een gebrek aan kennis voor de toepassing ervan. Om die kloof te dichten, vind ik ‘tuincoaches’ een prima idee. Ik krijg soms de vraag of dat echt nodig is, iemand die over iets simpels als een tuin advies komt geven. Een terras of oprit aanleggen, een border, een terras, daar is toch geen advies bij nodig, zeggen mensen dan. Maar als we doorpraten en toelichten waarom onverharde oppervlakte of diervriendelijke hagen belangrijk zijn, dan draaien mensen bij, dan fascineert het hen en worden ze zelfs enthousiast om het net heel doordacht aan te pakken.”

Nu nog exotisch, binnenkort vanzelfsprekend

Lang zal het niet meer duren vooraleer een doordachte buitenaanleg gemeengoed wordt, denkt Laura. “Twintig jaar geleden kende niemand het concept bijna-energieneutrale woning, kortweg BEN. Intussen is het de standaard. Dat zal ook zo lopen met klimaatvriendelijke buitenaanleg.”

Staat ons dan een grote omwenteling te wachten? Geen paniek, stelt Laura gerust. “Doordacht en klimaatvriendelijk buitenruimte aanleggen zit vaak in kleine, haalbare dingen. Geen uitheemse boomsoorten aanplanten bijvoorbeeld. Of alternatieven zoeken voor verharding. Zo gebruiken we nu vaak ruitvormige grasbetontegels waar letterlijk gras door kan groeien, bijvoorbeeld op parkeerplaatsen waar we vroeger beton, baksteen of asfalt zouden gebruiken.”

Bufferbekkens en infiltratieboxen

Om regenwater optimaal in de grond te laten lopen of te hergebruiken, integreert Groep Huyzentruyt vandaag volop bufferbekkens en infiltratieboxen in de nieuwbouwprojecten. Alleen water dat geen uitweg vindt, bijvoorbeeld bij heel hevige regen of als de regenwaterput en wadi’s verzadigd zijn, kan overlopen naar de gescheiden riolering.

Project Interlin in Beveren-Leie. We laten de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan, dicht bij mensen thuis. Zo bevorderen we de biodiversiteit. Tegelijk hergebruiken we zoveel mogelijk regenwater ter plaatse – of laten we het insijpelen.

“Klimaatneutraal bouwen is absoluut meer dan de woning alleen, ook wat rond de woning gebeurt, is van tel”, vat Laura nog eens samen. Ecologie zal een almaar grotere rol opeisen bij buitenaanleg. Niet alleen voor regenwater, ook voor de aanplanting en het beheer van stukjes natuur dichtbij mensen hun thuis. Denk aan beplanting die de biodiversiteit in stand houdt of verbetert. Zoals ligusterhagen waar kleine vogelsoorten zich graag in nestelen.”


Meer informatie

Alle 9 BEN-woningen uit het project Ombeekhof zijn verkocht. Hier vind je meer informatie over het huidige aanbod van Groep Huyzentruyt. Benieuwd naar de persartikels over de klimaatvriendelijke tuinen van Ombeekhof? Klik hier voor het artikel van AVS.

Binnenkort zal Groep Huyzentruyt 2 nieuwbouwwoningen in een ander project te Sint-Amandsberg te koop stellen. Wil je op de hoogte blijven? Geef het Contactcenter een seintje.