9 tips om je woning verkoopklaar te maken

9 tips om je woning verkoopklaar te maken

15 oktober 2019

Maak je plannen om je huidige woning te verkopen? Dan wil je uiteraard het maximum uit de verkoop halen. En liefst nog snel ook. Helemáál in de hand heb je dat niet, maar je kan er wel zelf voor zorgen dat de verkoop een pak vlotter verloopt. In dat geval is voorbereiding meer dan de helft van het werk. Aan de slag!

1. HERSTEL AL WAT DE VERKOOP KAN BEÏNVLOEDEN

Een loszittende plint? Een lekkende kraan? Vuile vingers op de muur? Herstellingen hoeven heus niet groot te zijn om de verkoop van je woning te vergemakkelijken. Omgekeerd kan de optelsom van alle kleine gebreken wel een negatieve impact hebben. Breng daarom alle klusjes in kaart en haal daarna de verfborstel, plakspaan of schroevendraaier boven. Ben je geen handige Harry? Schakel dan een vakman in. Het is de investering meer dan waard.

2. RUIM OP

Afwas in de gootsteen, rondslingerende tijdschriften of onopgemaakte bedden. We hoeven je niet te vertellen dat mogelijke kopers het liever anders zien. Zorg dus dat je woning er zo netjes en strak mogelijk bij ligt. Om die reden haal je best ook persoonlijke spullen zoals fotokaders, speelgoed of souvenirs weg. Jouw stijl is namelijk niet noodzakelijk dezelfde als die van je bezoek. Wat je wel kan plaatsen, is een kleurrijk boeket bloemen. Die laten je woning lekker ruiken.

3. EEN GOED GEÏNFORMEERDE VERKOPER IS ER TWEE WAARD

Kopers stellen vragen. Dat is onvermijdelijk en logisch. Hoe sneller en preciezer je erop kan antwoorden, hoe beter de indruk die je nalaat. Meet dus vooraf alle ruimtes op en zorg dat je de isolatiedikte, het bouwjaar van de verwarmingsketel of eventueel het vermogen van de zonnepanelen kent. Denk vooraf eventueel ook al eens na over de mogelijkheden om bepaalde kamers aan te passen.

4. VERZORG DE EERSTE INDRUK

Nog voor je iets kan zeggen, hebben kandidaat-kopers je gevel al onder de loep genomen. Die ziet er dus best onberispelijk uit. Poets de ramen, haal het stof van de deurbel, verwijder onkruid op het voetpad en was de gordijnen. Deze klusjes mogen dan wel niet ingrijpend zijn, effect hebben ze wel.

5. ZET JE TUIN OP SCHERP

Zorg ervoor dat je tuin er even netjes bijligt als je woning zelf. Bij potentiële kopers die eerst door een verwilderde voortuin moeten, zal de eerste indruk niet bepaald positief zijn. Hetzelfde geldt voor de tuin achter de woning, want die zie je uiteraard door de ramen. Een dagje opruimen, gras afrijden, bladeren bijeenharken, snoeien of onkruid wieden … het kan wonderen doen. Geef ook zeker het terras een poetsbeurt en misschien verdient je houten tuinhuis wel een likje verf. Komt je bezoek ’s avonds langs? Steek dan de tuinverlichting aan voor extra gezelligheid.

6. ZORG VOOR LICHT

Een woning die baadt in het licht oogt niet alleen groter, ze ziet er ook gezelliger uit. Trek de gordijnen dus zo wijd mogelijk open en haal grote voorwerpen weg van het raam. Kortom, laat het natuurlijk licht rijkelijk binnenschijnen. ’s Avonds kies je dan weer voor sfeerverlichting, maar ook overdag kunnen enkele lichtaccenten meerwaarde bieden.

7. MAAK PROFESSIONEEL OGENDE FOTO’S

Bezoekers overtuigen om een bod te doen, doe je ter plaatse, maar daarvoor moeten ze natuurlijk eerst bij jou over de vloer komen. Aantrekkelijke foto’s zijn daarbij een onmisbare tool. Je makelaar kan foto’s voor je maken, maar je kan dit ook zelf doen. Accentueer daarbij de pluspunten, creëer een ruimtegevoel door afstand te nemen en gebruik reflecties. Maak de foto’s ook niet te druk. Alles wat geen meerwaarde heeft, haal je dus beter weg. Kies ook het moment waarop je de foto’s maakt. Op een zonovergoten dag is er nu eenmaal meer licht. Meer tips over het maken van goede foto’s vind je op onze blog.

8. VERZAMEL DE NODIGE DOCUMENTEN

Op het moment van de effectieve verkoop zal je een aantal documenten moeten kunnen overhandigen aan de koper. Maar ook tijdens het bezoek kunnen ze nuttig zijn. Overloop dus onderstaand lijstje en loop eventueel langs bij de notaris:
• Energieprestatiecertificaat (EPC)
• Keuringsattest van de elektrische installatie
• Postinterventiedossier
• Bodemattest
• Kadastraal plan en uittreksel
• Stedenbouwkundig attest
• Informatie over overstromingsgevoeligheid

9. VERGEET JEZELF NIET

Met al deze voorbereidingen zal je al een tijdje zoet zijn (tenminste als je niet via een immokantoor gaat). Zorg echter dat je er zelf net zo goed uitziet als je woning. De deur openen in je vuile werkkledij maakt nu niet meteen de beste indruk.

Succes!